Erfelijke myopathie

Oftewel Congenital Myasthenic Syndrome (CMS), vroeger ook wel spasticiteit genoemd

CMS is een erfelijke aandoening die spierverlamming veroorzaakt en in de jaren '80/'90 veel voorkwam bij de Devon Rex alsook bij de Sphynx (dankzij uitkruisingen met de Devon Rex). Het blijkt om een recessief gen te gaan die autosomaal overerft.

In het verleden zijn er veel testparingen gedaan om dragers uit te sluiten. Inmiddels hoor je nog nauwelijk iets over “spasticiteit” en lijkt het te zijn verdwenen. Toch moet men er rekening mee houden dat er nog steeds dragers bestaan en het alleen maar een kwestie van tijd kan zijn dat 2 dragers elkaar treffen.
Gelukkig is er sinds kort een DNA test beschikbaar, hier kun je er meer over lezen.
Symptomen beginnen zich meestal voor te doen op een leeftijd tussen 2 en 25 weken.
Enkele symptomen zijn spierproblemen in hoofd en nek, moeite met eten en slomer zijn dan de rest (niet actief meespelen). Aangedane kittens lijken lang en dun van type en komen slecht aan.
Het lopen gaat met stijve achterpoten. De meeste kittens overlijden door verstikking. Dit is maar een klein deeltje uit een lange lijst met mogelijke symptomen, meer hierover kun je lezen in dit artikel, oorspronkelijk geschreven door Pam Dowling uit Nieuw Zeeland en die zich altijd heeft ingezet voor het ras en de gezondheid van de Devon Rexen:

Spasticiteit bij de Devon Rex (symptomen)

Gelukkig is er nu eindelijk een DNA test beschikbaar, onder de naam CMS of COLQ, waardoor deze nare ziekte kan worden uitgebannen.

Bij o.a. de volgende laboratoria kun je deze test laten uitvoeren:
UC Davis (US)
Langford (UK)
Orivet (AUS)
Antagene (F)
Laboklin (UK)
VHL (NL)

Nog meer leesvoer:
korte Engelstalige uitleg op de Fabcatssite (ook uiteenzetting van andere erfelijk ziekten in de Devon Rex)
Ervaringsverhaal en uitleg in het Engels van een Deense Sphynx fokker met filmpjes van een zieke kat